Door het razendsnelle tempo waarin wij leven is het moeilijk om je te focussen, Onze agenda’s lijken overvol en ons hoofd doet hier volop aan mee. We zijn constant bezig om dingen te veranderen en daarmee te verbeteren. Onze aandacht is daarmee in de toekomst of in het verleden. En op de momenten dat we even niks te doen hebben, bijvoorbeeld als je moet wachten, pakken we onze telefoon erbij. Ons brein draait dus overuren.
Omdat het zo druk is in ons hoofd, ademen we vaak sneller en zijn we ons minder bewust van hoe het met ons is. Stress bouwt zich hierdoor makkelijker op. Daardoor wordt het steeds lastiger om te ontspannen en je aandacht in het hier en nu te houden.
In dit blog lees je hoe je je leert focussen:
Drishti: je kijkrichting tijdens een yogales
Tijdens een yogales richt je je op je ademhaling en het correct uitvoeren van een asana (yogahouding). Maar ook het punt waar je ogen zich op focussen is belangrijk. We noemen deze ontspannen, zachte en gefocuste blik of kijkrichting de drishti (Sanskriet). Dit geeft balans. Er zijn negen verschillende drishti’s: het puntje van je neus, het punt tussen je wenkbrauwen (ook wel: het derde oog), je navel, je handen, je duimen, je tenen, zijwaarts naar links, zijwaarts naar rechts, en omhoog. Zo kan je je blik in elke asana in het verlengde van je stretch richten. Hierbij zorg je ervoor dat je blik zacht blijft. Je spieren rondom je ogen, je kaken en je voorhoofd zijn ontspannen.
Neem voldoende pauzes
Tja, het lijkt een inkoppertje. Maar het is voor velen supermoeilijk om tussen je werkzaamheden door pauze te nemen. Deze pauzes zorgen voor het verlagen van je stresshormonen. op die manier blijft het rustiger in je hoofd en behoud je je focus. Het helpt bijvoorbeeld om een wekker te zetten om wat drinken te halen, naar het toilet te gaan, een wandeling te maken of wat te eten. Door dit iedere dag te doen maak je er een gewoonte van. Plannen maar! Ook kunnen deze korte oefeningen die ik voor je opgenomen heb in Spotify je helpen.
Digital Detox
Leg je telefoon aan de kant, want dit is echt een onrustzaaier. Ga maar eens na hoe vaak je je mail, socials en nieuws-apps checkt? En is dit altijd nodig? Kijk eens of je je telefoon echt alleen kan gebruiken als je het echt nodig hebt. Na acht uur ‘s avonds is het verstandig om je scherm niet meer te openen. Het zorgt ervoor dat je melatonine afneemt en je moeilijker je slaap kunt vatten. Terwijl rust zo belangrijk is om te herstellen en je de volgende dag meer te kunnen focusses. Ook is het zo dat je de prikkels die je overdag tot je neemt, je ‘s nachts moet verwerken. Hoe minder prikkels, des te meer je uitrust.
Pomodorotechniek
Kies een ding waarop je je focust. Gedurende 25 minuten ga je hier met onverdeelde aandacht aan werken. Vervolgens neem je vijf minuten pauze. Nadat je vier keer 25 minuten gewerkt hebt neem je een pauze van 20 minuten. Dit is een heel bekende manier van je focussen die er voor zorgt dat je overzicht creëert, uitstelgedrag voorkomt, ingewikkelde taken versimpelt en het werkt motiveert. Probeer het maar eens!
Meditatie
Het enige wat je tijdens een meditatie doet is je focussen op het hier en nu. Je hoeft geen problemen op te lossen of te presteren, maar je gewoon alleen maar te concentreren – bijvoorbeeld op je ademhaling. Dat klinkt eenvoudig, maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn. We oefenen dit tijdens het doen van yogahoudingen maar ook tijdens het zitten in meditatiehouding.
Wij leren je mediteren tijdens de zeven weekse cursus Leven zonder stress. Je kan je hier direct aanmelden om wekelijks een yogales on demand te ontvangen. Je doet de lessen zo vaak je maar wilt.
Begin en eindig je dag met een intentie
Om je focus te bepalen aan het begin van de dag kan je tien minuten zitten in meditatie. Zet een wekker en volg je ademhaling. Iedere keer als je aandacht afdwaalt begin je opnieuw. Op die manier train je je brein om in het hier en nu te zijn. Gaat de wekker? Doe nog even je ogen dicht en stel jezelf de vraag: wat wens ik mezelf het meeste toe vandaag? Vaak komen de woorden vanzelf.
Eindig je dag met een liggende of zittende meditatie. Kies er hier eentje uit. Na afloop stel je jezelf de vraag: wat vergeef ik mezelf?
Op deze manier verminder je zelf-kritiek en verminder je stress.
Misschien is dit ook wat voor jou?
Volg yoga in Groningen! Kies uit aerial restorative yoga, aerial active yoga of aerial zwangerschapsyoga.
Bekijk het lesrooster hier.