yoga

burn out

Mijn verhaal over mijn burn-out

Veel mensen die mijn lessen volgen denken dat ik altijd zen ben en precies weet wat ik doe. Na jarenlange ervaring met yoga, mindfulness en zwangerschapsyoga weet ik heel goed wat mijn lichaam aangeeft en probeer er zo goed mogelijk naar te luisten. Maar dat ging niet over één nacht ijs. 

Burn-out klachten?  

Ik denk dat als je nu in een burn-out zit of lange tijd spanningsklachten ervaart, het fijn is om het verhaal van een ervaringsdeskundige te lezen. Weet dat je altijd een keuze hebt. Ga eens op onderzoek uit waardoor je je niet senang voelt. Moet je op deze manier doorgaan of kan het ook anders?


yoga groningen

Waar mijn stress begon

We gaan een stukje terug in de tijd. Als kind was ik al gevoelig. Daardoor was ik op de middelbare school al snel de pispaal. Een leraar pestte mij stelselmatig; ik zou dom en lelijk zijn. Al snel deden kinderen mee en was er na een jaar in de tweede klas van de havo/vwo weinig meer over van mijn zelfvertrouwen en zelfliefde. Ik wisselde van school en stapte over naar de Mavo (nu vmbo). Hier bloeide ik weer op. Mijn ouders waren blij dat ze weer een zingende puber in huis hadden. Na de Mavo ging in door naar het MBO en daarna studeerde ik International Communication en specialiseerde ik me op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. 

Niet goed genoeg

In deze periode waren en pieken en dalen. Ik reisde de wereld over en maakte plezier tot in de late uurtjes. Maar ondertussen was ik eigenlijk altijd bezig met het bewijzen van mezelf naar de ander. Ik wilde dat men vond dat ik mooi en slim was. Dit is er tijdens mijn tienerjaren ingeslopen. Ik leefde (treurig genoeg) met angst en weinig vertrouwen. 

Mijn eerste yogales

Tijdens mijn studie had ik zoveel last van mijn lijf dat een fysiotherapeut me doorverwees naar yoga.  Met knikkende knieën ging ik naar een yogastudio in Groningen. Ik kom uit noord Groningen en rond die tijd was yoga nog niet zo groot in Nederland als nu. Je snapt, ik was bang voor zweverigheid. Tijdens die eerste les vond ik de yogahoudingen nogal onwennig en ik voelde me een vreemde eend in de bijt. Maar het resultaat mocht er zijn. Want na mijn eerste les was mijn spanningshoofdpijn weg en voelde ik me een stuk lichter. Dat smaakte naar meer!

Mijn lijf kon niet meer

Een paar lesjes yoga konden niet op tegen alle stress die zich in mijn lijf heeft opgestapeld. Toen ik mijn eerste baan had in een vrij ongezonde werkomgeving ging mijn lampje uit. Ik hyperventileerde, was angstig, duizelig, somber en moe. Mijn lichaam wilde niet meer voor of achteruit. 

Mindfulness

Ik deed een acht weekse mindfulness cursus om tot rust te komen. Bij het intakegesprek vertelde ik over de gesprekken die ik voerde met een psycholoog. Van haar moest ik mijn gedrag en mijn denkpatroon veranderen. Maar dat lukte niet. Ik raakte nog gefrustreerder. Het leek me zo fijn om me te mogen voelen zoals ik me voelde. Dat was voor mij een gouden greep. De neerwaartse spiraal werd doorbroken. Ik was tijdens de mindfulness cursus een onderdeel van een fijne groep mensen. Jonge en oude mensen hadden last van stress.  Ik was niet de enige die zich zo voelde. Door middel van mindfulness leerde ik dat ik niet mijn gedachten ben. Zo leerde ik negatieve gedachten te parkeren en mijn automatische patronen te doorbreken. Dit is iets waar je de rest van je leven aan moet blijven werken. Hierin leerde ik milder te zijn voor mezelf. 

Taboe

Ondertussen werden mijn angstklachten niet minder. Ik deed yoga, mindfulness, ging naar buiten en at supergezond. Omdat ik me voor mijn gevoel een ons mediteerde en yogeerde heb ik in overleg met een arts heb ik gekozen om de aller lichtste variant van een anti-depresivum te slikken. Dit werkt heel goed tegen angst en overgevoeligheid voor prikkels. Medicatie in de spirituele wereld is een groot taboe. Maar voor mij werkt het heel goed. Mijn motto is dan ook: je moet doen wat werkt! Ik kan beter slapen en hoef veel minder hard te werken om me goed te voelen. Pillen zijn natuurlijk maar een hulpmiddel. Je moet je fysieke en mentale welzijn onderhouden met beweging, voeding, ademhaling, buitenlucht en andere dingen waar je energie van krijgt.

 


yoga050 groningen

Definite van stress

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een uitdagende of bedreigende situatie. Het is een superhandig systeem als je op de vlucht moet of een brandend huis uit wilt rennen. De adrenaline die vrijkomt in zo’n situatie is in dit geval een life saver!

De American Psychological Association (APA) definieert stress als “een onaangename emotionele toestand die gepaard gaat met het gevoel van spanning en druk, die ontstaat als je het gevoel hebt dat de eisen die aan hen worden gesteld, hun vermogen om ermee om te gaan overschrijden.”

Langdurige of chronische stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je welzijn, en kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om je stress niveau laag te houden om je gezondheid en welzijn te bevorderen.

Stress een volksziekte?

  1. Tegenwoordig vinden we het normaal dat mensen stress ervaren. Langdurige of chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het kan leiden tot aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, spijsverteringsproblemen, depressie, angststoornissen, en meer.

Neem je klachten dus serieus en deel je verhaal. Je omgeving ziet vaak wel dat je je gespannen voelt. Door te delen wat er in je omgaat kan je stappen zetten om stress te verminderen en er hopelijk niet ziek van te worden.

Heb je vragen of wil je iets delen? Stuur gerust een appje of een mail. 


hilke yoga050

Wat is de relatie tussen denken en je emoties. Dit inzicht geeft je een kickstart in compassie voor jezelf. Leer je de eerste stap van de Adem, beweeg, chillmethode voor mentale veerkracht en balans.

23 januari: Grip op gedachten

mail voor de wachtlijst

Het best bewaarde geheim voor mentale weerbaarheid. Zonder gezweef en met practische life hacks.  Je maakt een kick-start in goed voor jezelf zorgen vanuit compassie en lichtheid.  (Datum volgt)

Februari: Brein in beweging

Cursussen voor ontspanning

Wie de signalen van haar lichaam, geest en ademhaling leert herkennen kan er goed voor zorgen. Met het 1:1 traject superchill zetten we simpele stappen die een groot verschil maken.

Superchill

groepscursus voor mentale veerkracht

online workshop

op aanvraag

Let's go!

ik wil een gratis intake