Blogbericht

yoga workshop groningen

Waarom een correcte ademhaling zo belangrijk is

 

Ademen is zo simpel. Je doet het zonder erbij na te denken. En toch gaat dit automatische proces niet altijd op de juiste manier.  Verkeerd ademen veroorzaakt vaak klachten zoals vermoeidheid, slechte lichaamshouding en minder bewegelijkheid in je lichaam. Door aan de slag te gaan met een correcte ademtechniek zal je merken dat je lijf en dus ook je mind in betere conditie is.

Ademhaling als rode draad bij yoga

Dat we niet lang zonder zuurstof kunnen wist je natuurlijk al. We leven slechts een paar minuten zonder zuurstof. Daarom is dit de nummer één brandstof voor ons lichaam. Gevolgd door water en voeding.  Tijdens iedere yogales is je manier van ademen lijdend. Want hoe rustiger en gelijkmatiger je ademt, des te beter je lichaam en geest kunnen samenwerken. Hoog tijd om jouw ademhalingstechniek eens onder de loep te nemen. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lijf als je ademt? Dat lees je hier:

Hoe neemt je lichaam zuurstof op?

Wanneer je inademt en wanneer je uitademt zijn er verschillende spieren actief. Op je inademing brengen je spieren lucht naar binnen en op je uitademing brengen ze lucht weer naar buiten. Je longen nemen de lucht op. Deze zijn verveeld in tweeën: je linker long en je rechter long. Deze worden beschermd door je ribben. Je longen voorzien je lichaam van zuurstof en scheiden afvalgassen uit.

Spieren die een efficiënte ademhaling reguleren zijn: 

          • Diafragma
          • Transversus abdominis
          • Multifidus
          • Obliques
          • Bekkenbodemspieren

Al deze verschillende spieren die je gebruikt om te ademen horen op een correcte manier samen te werken om optimaal te functioneren. Maar wanneer deze spieren niet lekker samenwerken, nemen andere spieren het over. En dat zorgt vaak voor pijnklachten, stijfheid in je lijf (ademspieren, nek, schouders, heupen). Tijdens de yogalessen in Groningen zien we vaak een verkeerde ademtechniek bij mensen, waarbij we je graag helpen:

Oppervlakkige ademhaling

Als je oppervlakkig ademt gebruik je maar een klein stukje van je longen. Veel mensen gebruiken alleen het bovenste gedeelte van hun longen. De verse lucht bereikt dan de diepe delen van de longen niet. Er komt daardoor minder bloed in aanraking met de lucht die binnenkomt op je inademing. Er wordt dan minder zuurstof kan opgenomen. Te snel en te oppervlakkig ademen noemen we hyperventileren. Hierbij is er een disbalans tussen koolstof en zuurstof.

Te snelle ademhaling

In rust haalt een volwassen persoon zes keer per minuut adem. Adem je sneller dan dat? Dan kost dit je veel energie. Ook voel je je minder relaxt dan wanneer je minder snel zou ademen.

Verhouding in- en uitademing

Op je uitademing ontspan je. Zorg ervoor dat je uitademing langer is dan je inademing. Bij een ademhaling van zes keer per minuut duurt de inademing vier seconden en de uitademing zes seconden. Probeer maar eens.

Lichaamshouding

Als je spanning hebt in je ribben, borstwervels, schouders of het bekken wordt je ademhaling beperkter. Zorg er dus voor dat deze gebieden bewegelijk zijn om correct te kunnen ademen. Doe aan sport, yoga en ontspan voldoende om te herstellen. Bij blijvende klachten neem je contact op met een therapeut.

Verbeter je prestatie

Zuurstof bevindt zich in iedere cel van je lichaam. Wanneer er een disbalans is in het zuurstofgehalte in een lichaamscel functioneert deze minder goed. Je spieren zijn eerder vermoeid, verzuurd en kunnen pijnklachten geven. Een correcte ademtechniek zorgt ervoor dat je lichaam continu gevuld is met voldoende zuurstof. Afvalgassen verlaten daardoor je lijf makkelijker en ervaar je meer energie.

Sneller herstellen

Indien we langzamer ademhalen en de uitademing langer is dan de inademing, reageert ons zenuwstelsel hier direct op. Onze hartslag gaat omlaag en we gaan van een hoge staat van activiteit naar een rust- en hersteltoestand. Je hoofd en je emoties reageren direct op je ademtechniek. Wanneer je je relaxt voelt adem je rustig en moeiteloos. Wanneer je stress ervaart adem je vaak oppervlakkig en snel. Wanneer je uitademing langzamer is dan je inademing en het ademtempo rustig en gelijkmatig, dan reageert je zenuwstelsel hier direct op. Je hartslag wordt lager en het lichaam verkeerd in hersteltoestand. Je schakelt van de zogeheten doe-modus (sympaticus) naar de zijn-modus  (parasympaticus); doen versus voelen. Daarom is de ademhaling de rode draad in iedere yogales.

Heb je vragen over jouw ademtechniek? Stel je vraag dan onder deze blogpost.

 

Train je ademtechniek met de gratis “Zeven dagen ontspannen challenge”

ontspannen challenge

We leven in een tijd die veel van ons aanpassingsvermogen vraagt. Maar hoe blijf je ontspannen? Door iedere dag een kort moment uit de ratrace te stappen en te voelen hoe het met je is.

Gedurende zeven dagen neem je iedere dag tien minuten de tijd voor je eigen fysieke en mentale welzijn. Simpele oefeningen met een groots effect!

De voorbereide zwangere vrouw is in contact met haar lichaam een weet optimaal mee te bewegen met hoe de zwangerschap, bevalling  en kraamtijd.

Vol vertrouwen zwanger

mail voor de wachtlijst

Wie leeft in hoog tempo en alle ballen hoog moet houden vraagt om stress. Wie zorgt voor zichzelf is weerbaar tegen de dalen van het leven, en geniet van de mooie momenten. 

Meer ontspannen

Cursussen voor meer ontspanning

Wie de signalen van haar lichaam, geest en ademhaling leert herkennen kan er goed voor zorgen. Met een 1:1 traject zetten we simpele stappen die een groot verschil maken.

Meer diepgang

Minder stress

Minder angst

minder buitenkant

Let's go!

ik wil een gratis intake