Blogbericht

je eerste yogales

Je eerste yogales

Hoe je je voorbereid op je eerste yogales

 

In 2010 werd ik vanwege stressklachten door een fysiotherapeut doorverwezen naar yoga. Dat was iets dat ver van mijn bed stond. En toch was ik nieuwsgierig. Gelukkig maar! Want Inmiddels is yoga niet meer weg te denken uit mijn leven.

Als snel kwam ik erachter dat je yoga beoefent op je eigen niveau. In mijn studio staat laagdrempeligheid en doen wat werkt voorop. Ik stimuleer je dagelijks te oefenen. Ook vanuit huis. Al is het maar een paar minuten per dag! We doen yoga die werkt!

In dit blog lees je wat handig is om te weten voorafgaand aan je eerste yogales:

Voorafgaand aan de les

 

Eet twee uur voorafgaand aan de yogales niet. Een volle maag kan misselijkheid veroorzaken. Ook kost het verteren van voedsel energie. Deze energie heb je nodig voor je yogabeoefening. 

Zorg ervoor dat je zonder haast naar de yogastudio gaat. Het klinkt misschien logisch, maar in de praktijk komen er regelmatig mensen net op tijd binnen en moeten zich nog even snel omkleden. Het is veel gezonder en ook fijner voor jezelf om de tijd te nemen om naar jouw yogastudio te gaan. Je begint je les daarmee lekker rustig. Ik raad je aan om 10 – 15 minuten voor de les begint in de studio bent. Kom wat vroeger als je voor het eerst bent, nog iets wilt betalen of iets wilt vragen/opmerken. 

Op tijd komen geeft je de mogelijkheid om jezelf voor te bereiden en om je te helpen concentreren. Terwijl je wacht in de zaal kun je al wat yogahoudingen aannemen, stretchen, liggen of zitten, ademen en focussen. In de leszaal wordt daarom minimaal gesproken.

Kleding

Trek soepele kleding aan waarin je je ongestoord kan bewegen. Knopen en ritsen zijn niet prettig. Doe grote sieraden en je horloge af en oefen op schone blote voeten of yogasokken. Sokken kun je aanhouden tijdens rustige yogalessen en voor de eindontspanning. Tijdens het beoefenen van asanas (yoga houdingen) sta je op blote voeten. Dat doen we om te gronden en te voorkomen dat je uitglijd.  

Als je blessures of klachten hebt, of als er iets anders aan de hand is geef dit dan aan bij je docent. Dit kan van alles zijn; een oude blessure, polspijn, angst, (vroege) zwangerschap, rugklachten, hoge bloeddruk, wat dan ook. Wanneer je eens een oefening moet overslaan is dat geen probleem, je komt uiteindelijk voor jezelf.

Tijdens de les

Wees mild voor jezelf en verwacht niet alles gelijk te kunnen. Ervaren, sterk of lenig zijn is niet nodig. Je doet yoga op je eigen niveau. Naast dat je jezelf fysiek tegen kan komen, wordt je ook mentaal uitgedaagd. Kan je je op je eigen beoefening concentreren? Of vergelijk je jezelf met een ander? Hier ga je mee aan de slag zodat je je ook in je dagelijks leven kan concentreren op de positieve dingen. 

 

Laat je telefoon thuis of laat hem uitgeschakeld in de kleedkamer, socializen en werk doe je niet tijdens de les. Het is nu tijd voor jezelf en om los te laten. 

 

Tijdens de les wordt in principe niet gedronken, het is je doel om je lichaam op te warmen, te reinigen en op diepere lagen spanning weg te nemen. Door drinken hinder je dit proces. Ben je zwanger of heb je een andere reden om wel te drinken? Prima!

Na de les

Na afloop van de yogales maak je je yogamat schoon en ruim je deze netjes weer op. Neem hiervoor de tijd en voorkom haast bij het weggaan. 

Met name als je net begint met yoga kun je last hebben van misselijkheid, los komende emoties, hoofdpijn, zweten en veel plassen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Asanas (yogahouding), ademtechniek (pranayama) en meditatie kunnen ervoor zorgen dat je afvalstoffen loslaat. Als je hier vragen over hebt kan je bij mij terecht na afloop van de les of via de mail. 

 

Yoga is meer dan alleen maar het doen van houdingen op je matje. Het gaat over bewustwording van wat goed is voor je lichaam en geest. In je dagelijks leven ga je hier natuurlijk mee door. Succes!

 


Ja ik doe een les mee!

Wat is de relatie tussen denken en je emoties. Dit inzicht geeft je een kickstart in compassie voor jezelf. Leer je de eerste stap van de Adem, beweeg, chillmethode voor mentale veerkracht en balans.

23 januari: Grip op gedachten

mail voor de wachtlijst

Het best bewaarde geheim voor mentale weerbaarheid. Zonder gezweef en met practische life hacks.  Je maakt een kick-start in goed voor jezelf zorgen vanuit compassie en lichtheid.  (Datum volgt)

Februari: Brein in beweging

Cursussen voor ontspanning

Wie de signalen van haar lichaam, geest en ademhaling leert herkennen kan er goed voor zorgen. Met het 1:1 traject superchill zetten we simpele stappen die een groot verschil maken.

Superchill

groepscursus voor mentale veerkracht

online workshop

op aanvraag

Let's go!

ik wil een gratis intake