Aerial Yoga

aerial yin yoga groningen

Aerial yin yoga: wat is het en hoe is het ontstaan?

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van Yin Yoga of heb je deze vorm van yoga al beoefend. Yin Yoga is in Nederland heel populair. Ik voeg er ook nog een aerial doek aan toe om je nog dieper te laten ontspannen. Het is een fijne manier om na een drukke dag in te checken bij jezelf; je komt erachter hoe je spieren aanvoelen, hoe het is met je ademhaling, wat gebeurt er met je gevoel en wat er gebeurd tussen je oren.

Bewegelijkheid van je spieren en gewrichten vergroten 

Tijdens een Yin Yogales neem je houdingen aan om je bindweefsel te versoepelen en sterker te maken; je verlengt de diep-liggende spieren en je maakt ruimte in het gebied van je bekken. Bindweefsel vangt de krachten van je bewegingen op. Overal in het lichaam bevind dit weefsel zich. De hardheid en de elasticiteit hangen af van de eisen die aan het betreffende weefsel is gesteld. Denk maar aan het verschil in bewegelijkheid van bijvoorbeeld een spier en kraakbeen.

De oosterse visie op het bindweefsel is anders dan hoe we er in het westen naar kijken. Misschien heb je wel eens gehoord van geneeskundige systemen zoals de Chinese geneeskunde en de Indiase Ayurveda. In deze systemen wordt het bindweefsel beschouwd als een integraal onderdeel van het lichaam en wordt het geassocieerd met verschillende energiebanen, meridianen en chakra’s. Men gaat er vanuit dat we emotionele spanningen opslaan in het bindweefsel. Door dit bindweefsel te stretchen proberen we de diep gelegen spanningen te verminderen.

Wat is bindweefsel eigenlijk?

Bindweefsel, ook wel bekend als “connective tissue” in het Engels, is een veelzijdig weefsel dat in het hele lichaam voorkomt. Bindweefsel vervult meerdere rollen, waaronder het bieden van structuur, het ondersteunen van organen, het verbinden van weefsels, en het spelen van een rol bij de genezing van wonden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van bindweefsel.

Tijdens één van mijn opleidingen werd bindweefsel vergeleken met een sinaasappel; de schil aan de buitenkant is bindweefsel. Als je de sinaasappel schilt zie de partjes. Het schilletje van het partje is ook bindweefsel. En als je een partje doorsnijdt zie je dat dit ook bestaat uit allerlei vezels. Je raadt het al, ook die bevatten bindweefsel. Net als bij de sinaasappel is bindweefsel in iedere specifieke functie anders van structuur en vorm.


yoga groningen

Yin en Yang

Terwijl je met actieve vormen van yoga en sport je spieren aanspant en ontspant, laat je je spieren tijdens een yin yoga les zoveel mogelijk los. De Amerikaan Paul Grilley is de grondlegger van Yin Yoga. Zijn bevindingen zijn gestoeld op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke, aldus Yoga Online. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. De bewegelijk in je lichaam vergroot je het meest door Yin Yoga te combineren met yang yogavorm, zoals aerial active yoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een  sport zoals hardlopen, zwemmen en fitness.

Aerial Yin Yoga: zittende en liggende oefeningen met het aerial doek

Bij Yin Yoga gaat het er niet om hoe lenig je bent. Het gaat erom dat je de bewegelijkheid in je lichaam en geest vergoot door spanning los te laten. Door de yin yogahoudingen zittend of liggend uit te voeren is dit mogelijk. Deze houdingen zorgen ervoor dat je de bewegelijkheid van je lijf bevorderd. Als je veel sport en korte spieren hebt is het dé vorm van yoga als tegenhanger. Ook als je een zittend beroep hebt is deze vorm van yoga fijn om te doen. In Yin yoga blijf je meerdere minuten in een houding, waardoor je je bewust wordt waar je spanning vasthoudt en dat je het kan loslaten. Je neemt de tijd voor om je lichaam en geest tot rust te brengen. Door het aerial yoga doek toe te voegen aan deze les is het makkelijker om je focus naar jezelf te brengen. Het doek omhult je waardoor je letterlijk in je eigen ruimte bent en er minder prikkels bij je binnenkomen. Enerzijds kan bij Aerial Yin Yoga het doek net als bij de actieve Aerial Yoga helpen om houdingen toegankelijker te maken door een deel van het lichaamsgewicht te dragen. Het effect hiervan is vergelijkbaar met wat een bolster kan doen. Anderzijds geeft het doek de mogelijkheid om houdingen te verdiepen. Ook kunnen we het doek inzetten om druk uit te oefenen op een specifiek deel van het lichaam. Op die manier kunnen we de energiestroom in de meridianen, het bindweefsel en de bloedsomloop stimuleren. Dit is te vergelijken met een drukpuntmassage.

 

Oefen mijn favoriete yin yoga houding

zijwaartse buiging yin

Half dragon fly

Deze zijwaartse buiging opent je zijlichaam voor stimulatie van de long- en hartmeridiaan.

In de Half Dragonfly wordt de gehele zijkant van je lichaam gestimuleerd: de flanken, de ribbenkast en de bil van het gebogen been. De houding werkt vooral op de achterkant van je benen en je rug, waar de blaasmeridiaan loopt die een belangrijke rol speelt in het verteringsproces. Ook werkt Half Dragonfly op de niermeridiaan, die volgens de Oosterse traditie belangrijk is voor de verbinding tussen het denken en het voelen. 

Zo kom je in Half Dragonfly

  • Kom zitten in stafhouding met je benen recht naar voren. Adem door. Plaats eventueel een klein kussentje of een dekentje onder je zitbotten als nodig
  • Adem in en strek je rechterbeen naar rechts uit. Adem uit.
  • Adem en en op je uitademing breng je je rechtervoet aan de binnenkant van je linker been.
  • Adem in, maak je rug lang en adem uit buig naar links zover als rijkt.
  • Adem door in de houding.
  • Blijf 3 minuten in de houding en wissel vervolgens van kant. Let op: stop wanneer je pijn voelt of als je lichaam aangeeft dat het genoeg is.
  • Na afloop van de houding voel je minimaal 1 minuut na terwijl je ligt op je rug.

 

Half Dragonfly aanpassen:

Kom op een kussentje of dekentje zitten als de heupen een extra kanteling kunnen gebruiken.

Bij nek-, rug- of schouderklachten kun je deze houding beter overslaan. Wees ook voorzichtig als je last hebt van een hoge bloeddruk of als je zwanger bent.

 

Vraag bij twijfel altijd advies aan het begin of einde van je les. Of stuur gerust een appje of mailtje :).

 

Wil je dit blog liever luisteren? Dat kan ook. In deze podcast ga ik nog dieper in op yin yoga. 

 

 


hilke yoga050

De voorbereide zwangere vrouw is in contact met haar lichaam een weet optimaal mee te bewegen met hoe de zwangerschap, bevalling  en kraamtijd.

Vol vertrouwen zwanger

mail voor de wachtlijst

Wie leeft in hoog tempo en alle ballen hoog moet houden vraagt om stress. Wie zorgt voor zichzelf is weerbaar tegen de dalen van het leven, en geniet van de mooie momenten. 

Meer ontspannen

Cursussen voor meer ontspanning

Wie de signalen van haar lichaam, geest en ademhaling leert herkennen kan er goed voor zorgen. Met een 1:1 traject zetten we simpele stappen die een groot verschil maken.

Meer diepgang

Minder stress

Minder angst

minder buitenkant

Let's go!

ik wil een gratis intake